Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geliştirilen Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC), sürekli rekabet içindeki iş dünyasına ortak bir kalkınma kültürü oluşturmak üzere sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve yolsuzluğa karşı mücadele konusunda evrensel ilkeler öneren yenilikçi bir kurumsal sorumluluk yaklaşımıdır.
2000 yılından bu yana 160'dan fazla ülkeden 9.000’in üzerinde kurumsal katılımcı ve paydaşın imzasıyla dünyanın en büyük gönüllü kurumsal sorumluluk girişimi olan Küresel İlkeler Sözleşmesi insan hakları, çalışma, çevre ve yolsuzlukla mücadele ana başlıkları altında 10 evrensel ilke belirlemiştir.
Garanti BBVA Emeklilik on temel prensip çerçevesinde ortak mücadele vermek için girişimde bulunacağını 14 Temmuz 2015 tarihinde beyan etmiştir.
İlke 1: İş dünyası, ilan edilmiş insan haklarını desteklemeli ve bu haklara saygı duymalı
İlke 2: İş dünyası, insan hakları ihlallerinin suç ortağı olmamalı
İlke 3: İş dünyası çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklemeli
İlke 4: Zorla ve zorunlu işçi çalıştırılmasına son verilmeli
İlke 5: Her türlü çocuk işçi çalıştırılmasına son verilmeli
İlke 6: İşe alım ve işe yerleştirmede ayrımcılığa son verilmeli
İlke 7: İş dünyası çevre sorunlarına karşı ihtiyati yaklaşımları desteklemeli
İlke 8: İş dünyası çevresel sorumluluğu artıracak her türlü faaliyete ve oluşuma destek vermeli
İlke 9: İş dünyası çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli
İlke 10: İş dünyası rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla savaşmalı
Beyannameye erişmek için tıklayın.
Garanti BBVA Emeklilik, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ile Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Birimi'nin (UN Women) işbirliğiyle 2010 yılında oluşturulan “Kadınların Güçlenmesi Prensipleri”ne (Women's Empowerment Principles) 2015 yılı Eylül ayında imza attı.
Türkiye'de bu prensiplere imza atan ilk bireysel emeklilik ve hayat şirketi olan Garanti BBVA Emeklilik'in imzaladığı sözleşmede yer alan 7 prensip; cinsiyet eşitliğinde gelişme sağlayarak, kadının toplumda güçlendirilmesine yönelik atılacak adımlar konusunda yol gösteriyor. Prensipler; imza atan kurumlar içinse; cinsiyet eşitliği hedefleri oluşturmak, yönetimde %30 ve üzerinde kadın katılımı sağlamak, sözlü veya psikolojik tacize sıfır tolerans konusunda politika oluşturmak gibi pek çok önemli taahhüdü içeriyor.
Kadının Güçlenmesi Prensipleri'nin başlıkları şu şekilde oluşuyor;
Bugüne kadar dünya genelinde toplam 1.400'den fazla firmanın imzaladığı Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni, Türkiye’den ise 150’den fazla firma destekliyor. www.weprinciples.org
Garanti BBVA Emeklilik olarak, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) tarafından başlatılan ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin her yaştan insanı toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları için değişimin savunucusu ve temsilcisi olmaya çağıran dayanışma kampanyası #HeForShe inisiyatifini destekliyoruz.
Kampanya, kadınlara ve kız çocuklarına karşı her türlü ayrımcılığı ve şiddeti ortadan kaldırmak için öncelikli olarak erkeklerin alması gereken sorumlulukla ilgili farkındalık yaratmayı ve harekete geçilmesini teşvik ediyor.
2014 yılındaki lansman kampanyasından bu zamana kadar dünyada 1.300.000.000'in üstünde kişi destek verirken, Türkiye'den ise 20 binin üzerinde katılımcı (%90’ı erkek) destek veriyor.
Kampanyanın genel hedefi, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığı, kadınlara karşı her türlü şiddeti ortadan kaldırmakta her yaştan bireylerin sahip olduğu sorumluluk hakkında farkındalık yaratmak ve harekete geçilmesini sağlamaktır. Diğer hedefler arasında şunlar sayılabilir:
Detaylı bilgi için tıklayın.
Bahçeşehir Üniversitesi iş birliği ile kadınların geleceğe ilişkin beklenti ve endişeleri, birikim alışkanlıkları, finansal tutum ve bilgi düzeyleri üzerine “Türkiye’de Kadın ve Gelecek Beklentileri” konulu bir araştırma yayınladık. Araştırmaya ulaşmak için tıklayın.