Bireysel İnternet Hesaplama Aracı İletişim Formu Hemen Başvur
GCN - METAVERSE VE YENİ TEKNOLOJİLER HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU

Kurucunun Diğer Fonları

Fonun Yatırım Amacı

Fon’un yatırım stratejisi, fon portföy değerinin devamlı olarak asgari %80’i ile Metaverse ve aşağıda detaylarına yer verilen kapsamda yeni teknolojileri kullanan, bu teknolojilere yönelik Ar-Ge (araştırma-geliştirme) faaliyetlerinde bulunan, Metaverse ve yeni teknolojileri destekleyen şirketlerin ve/veya teknoloji, bilgi teknolojileri, teknolojik donanım, iletişim, telekomünikasyon, elektronik ticaret, biyoteknoloji, medikal teknoloji ve yazılım sektöründeki şirketlerin ve/veya diğer doğrudan ya da dolaylı teknoloji temalı endekslerde yer alan şirketlerin ve/veya bu maddede bahsedilen şirketlere hizmet/servis ve ürün sağlayan şirketlerin ihraç ettikleri yerli/yabancı ortaklık paylarına, Amerikan (ADR) ve Global (GDR) depo sertifikalarına ve bahsi geçen temaya yatırım imkanı sağlayan yerli borsa yatırım fonu katılma paylarına yatırım yapılacaktır.

        “Metaverse”, insanların sanal temsilleri/sembolleri ile birbirleriyle ve dijital nesnelerle etkileşime girebildiği, sürekli açık olan sanal ortamlardan oluşan bir ağdır. Bu evren, birlikte işlerliğe sahip, kalıcı, senkronize, sınırsız katılımcıya açık, tamamen işlevsel bir ekonomiye sahip, sanal ve gerçek dünyayı kapsayan bir deneyim olarak tanımlanmakta ve mevcut internetin halefi olarak da gösterilmektedir.

Metaverse kapsamına, tüketicilere gerçek zamanlı bağlantı, yüksek bant genişliği ve veri hizmetleri sağlayan; kullanıcıların ve işletmelerin keşfedebileceği, oluşturabileceği, sosyalleşebileceği ve çok çeşitli deneyimlere katılabileceği sürükleyici dijital ve genellikle üç boyutlu simülasyonlar, ortamlar ve dünyalar geliştiren ve işleten; birlikte işlerlik için gerçek veya fiili standartlar olarak hizmet eden araçlar, protokoller, formatlar, hizmetler ve motorlar oluşturan ve bu evrenin oluşturulmasını, çalıştırılmasını ve sürekli iyileştirmelerini sağlayan; dijital para birimlerinin alım satımını da içeren finansal hizmetlere ve dijital ödeme süreçlerine destek sağlayan; sanal meta ve para birimleri gibi dijital varlıkların kullanıcı verilerine ve kimliğine bağlı olarak tasarımı/oluşturulması, satışı, yeniden satışı, depolanması, güvenli bir şekilde korunması ve finansal yönetimi ile ilgili hizmetler veren; bu evreni desteklemek için bilgi işlem gücü sağlayan, erişmek veya etkileşim kurmak için kullanılan fiziksel teknolojilerin ve cihazların satışı ve desteğini sağlayan şirketler dahil edilir.

        Yeni Teknolojiler kapsamına ise, GICS (Global Industry Classification Standard) tasnifine göre Information Technology Sector (Enformasyon Teknoloji Sektörü) ve Communication Services Sector (İletişim Hizmetleri Sektörü) altında sınıflandırılan ve teknoloji alanlarında faaliyetlerde bulunan şirketler ve BIST Teknoloji Ağırlık Sınırlamalı Endeksi ve BIST İletişim Endeksi’nde yer alan şirketler dahil edilir.

Metaverse teması kapsamı, fonun karşılaştırma ölçütünde yer alan Solactive Global Metaverse Index Net Total Return Endeksi’nde yer alan ortaklık payları ve depo sertifikalarından  oluşacaktır. Yeni teknolojiler teması kapsamında fon portföyüne dahil edilecek yabancı yatırım araçlarının seçiminde GICS (Global Industry Classification Standard) tasnifine göre Information Technology Sector (Enformasyon Teknoloji Sektörü) ve Communication Services Sector (İletişim Hizmetleri Sektörü) altında sınıflandırılan ve teknoloji alanlarında faaliyetlerde bulunan şirketlerin ortaklık payları dikkate alınacaktır. Yurt içinde ise fonun temasını BIST Teknoloji Ağırlık Sınırlamalı Endeksi ve BIST İletişim Endeksi’nde yer alan şirketlerin ortaklık payları oluşturacaktır.

Fon portföyüne yabancı para ve sermaye piyasası araçları dahil edilebilir, fakat bu araçların toplamı fon portföy değerinin %50 ve fazlası olamaz. Söz konusu oranın hesaplanmasında portföye dahil edilen yabancı yatırım fonu ve yabancı borsa yatırım fonu katılma payları da (Türkiye’de kurulan ve unvanında “Yabancı” ibaresi geçen yatırım fonları da dahil) dikkate alınır. Ayrıca, fon portföyüne dahil edilen yerli ve yabancı ihraççıların döviz cinsinden ihraç ettikleri para ve sermaye piyasası araçlarının (Türkiye’de kurulan ve unvanında  “Döviz” ibaresi geçen yatırım fonları dahil) değeri fon portföy değerinin %80’i ve fazlası olamaz.

Fon portföyüne kripto varlık ve kripto para piyasası işlemleri ile bunlara dayalı araçlar ve kripto varlık işlem platformu olarak faaliyet gösteren şirketlerin payları dahil edilemez.

Bunlara ek olarak izahnamenin 2.4. maddesindeki tabloda yer alan para ve sermaye piyasası araçlarına, belirlenen sınırlar çerçevesinde yatırım yapılır.

Portföy Bilgileri

Halka Arz Tarihi 05/04/2022
Fon Toplam Değer 3.429.345.740,77
Yatırımcı Sayısı 142769
Birim Pay Değer 0,034674

Portföy Dağılımı

HİSSE SENEDİ %48.09
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI %0.44
KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI %2.70
TÜREV TEMİNAT %4.18
YABANCI HİSSE/BORSA YATIRIM FONU %38.02
BORSA PARA PİYASASI %6.53
VADELİ MEVDUAT/KATILIM HESABI %0.04

Kurucunun Ortaklık Yapısı

Adı Soyadı veya Ticari Ünvanı İştirak Tutarı (TL) İştirak Oranı (%)
T.Garanti Bankası A.Ş. 424.566.290 84,91
Achmea BV 75.000.000 15,00
Eureko Sigorta A.Ş. 433.710 0,09
TOPLAM 500.000.000 100,00

Portföy Yönetim Şirketi

    • Garanti Portföy Yönetimi A.Ş.