Yaz Tatilinde Sağlıklı Beslenmek İçin İpuçları
- Yaz aylarında artan sıcaklık ve nem oranları, vücudun su ve besin ihtiyaçlarını değiştiriyor. Beslenme düzeninizi bu değişen koşullara uyarlamak hem sağlıklı kalmanın hem de mevsimin tüm renklerini tatmanın anahtarı diyebiliriz. Özellikle taze meyve ve sebzelerin bolluğundan yararlanarak planlayabileceğiniz bir beslenme rutini, enerjinizi en üst seviyelere çıkarmanıza fayda sağlayacaktır. Elbette, yaz mevsimine özgü beslenme önerilerini günlük hayatınıza uyarlamak kolay olabilir ancak önemli olan bu rutini tatilde de devam ettirebilmek. Merak etmeyin, yaz tatilinde sağlıklı beslenebilmeniz için hazırladığımız ipuçlarını kolayca uygulayabilirsiniz.
-
Vücudunuzu susuz bırakmayın.
-
- Günde yeterli miktarda su içmenin hayati önem taşıdığı artık herkes tarafından biliniyor. Ancak sıcak havalarda sıvı tüketimine daha fazla özen göstermeniz gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Araştırmalar, günlük sıvı alımının erkekler için yaklaşık 13 bardak, kadınlar için 9 bardak olması gerektiğini belirtiyor.
- Bunun yanı sıra sıvı alımını arttıran ve vücudu serinleten karpuzu beslenme rutininize ekleyebilirsiniz (şeker hastalığınız varsa, tüketim miktarı için mutlaka doktorunuza danışın). Sıcak havalarda hidrasyon için mükemmel bir seçenek olan karpuzu, özellikle egzersiz sonrasında tüketebilirsiniz çünkü karpuzun kas ağrılarına iyi gelme özelliği de var!
-
Serinleten içeceklerle vücudunuza zarar vermeyin.
- Serinlemek için meyve aromalı gazlı içeceklere ya da içerisinde katkı maddesi ve şeker bulunan soğuk çaylara yöneliyor olabilirsiniz. Ancak maalesef bu içeceklerin hepsi size zarar olarak dönüyor olabilir. Bu içecekler yerine kendinize sağlıklı smoothie’ler hazırlayabilirsiniz. Tatilinizi otelde geçiriyorsanız, pratik bir seçenek olarak meyveleri bitkisel süt veya sodayla karıştırarak hafif ve ferahlatıcı içecekler yapmayı deneyebilirsiniz. Mutfak malzemelerine erişimiz var ise bu tarifi deneyebilirsiniz:
-
-
- Malzemeler
-1 bardak kefir
-1 avuç ıspanak
-2 salatalık
-2 veya 3 dal maydanoz
-1 yemek kaşığı yulaf
Tüm malzemeleri iyice karışana kadar robottan geçirin. İşte sağlıklı ve serinletici smoothie'niz hazır!
Tabaklarınızı çeşitlendirin.
- Lif, vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengin olan taze sebze ve meyvelerle tabaklarınızı renklendirebilirsiniz! Yeşil yapraklı sebzeler, salatalık, karpuz gibi besinler, yaz diyetinize ekleyebileceğiniz değerli gıdalar arasında yer alıyor çünkü bu besinler yüksek su içeriğiyle vücudunuza nem kazandırır ve serinlemenize yardımcı olur. Öte yandan, yaz mevsiminde tüketimini azaltabileceğiniz besinlerin başında ise vücutta ısı üretimi sağlayan tarçın, zencefil, zerdeçal gibi baharatlar ve sarımsak geliyor.
Fermente gıdalarla dost olun.
- Yazın yüksek sıcaklık ve nem, vücudun su ihtiyacını artırdığı için sindirim sistemi olumsuz yönde etkilenebiliyor. Bu noktada probiyotik içeriği sayesinde bağırsak sağlığını ve sindirim sistemini destekleyen fermente ürünler tüketmek önem taşıyor. Kefir, yoğurt ve turşu gibi fermente gıdalarla zenginleştirilmiş beslenme modelleri, bağırsak mikrobiyom çeşitliliğini artırır.
- Çeşitlilik artışı, vücudumuzda iltihaplanma seviyesini düşürür ve bağışıklık sistemimizin daha etkin çalışmasını sağlar. Başka bir deyişle, fermente gıdalar bağırsaklarımızda bulunan faydalı bakterilerin sayısını ve türünü artırarak vücudumuzun hastalıklarla savaşma kabiliyetini güçlendirir ve iltihap oluşumunu azaltır.
-
Deniz ürünleriyle protein alımını artırın.
- Yaz ayları deniz mahsullerini tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Deniz ürünleri, Omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Kalp sağlığını destekleyen Omega-3 iltihabı azaltır ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Haftada bir veya iki kez deniz ürünü tüketmek felç, depresyon, Alzheimer ve diğer kronik durumların riskini azaltabilir. Haftalık diyetinize bu besinleri eklemek, genel sağlığınızı iyileştirmenin yanı sıra lezzetli ve besleyici öğünler sunar.
Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin!
- Sabah erken saatlerde ya da akşam saatlerinde açık havada egzersiz yapmak oldukça önemli. Özellikle sıcak havalarda öğlen saatlerinde egzersiz yapmaktan kaçınmak sizin için daha güvenli olacaktır. Egzersizinizin süresinin ve yoğunluğunun bireysel sınırlar ve hava şartlarına göre uyarlayabilirsiniz. Sıcaklığın düşük olduğu saatlerde yürüyüş, bisiklet veya yüzme gibi egzersizler yaparak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı koruyabilirsiniz.
- Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır. Profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis ve tedavinin yerini almaz veya olması amaçlanmamıştır. Bir sağlık sorununuz varsa veya böyle bir sorununuz olduğundan şüpheleniyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
-
- Bu yazı Live To Bloom katkılarıyla hazırlanmıştır.